Thursday, March 23, 2017

HILMAN DAN SPM 2016

Hari ni genap seminggu lepas keputusan SPM 2016 diumumkan. Seawal pukul 10 pagi lebih kurang, kami dah terpacak depan pintu dewan utama ni. Errr.... minta maaf, ni bukan segmen nak bangga diri atau riak.Ini adalah catatan dalam kehidupanku. Aku tak ada diari. Lagi pun bukan ada pembaca pun ... Hahahahha ... 




 Aku ingat lagi masa lepas Hilman dapat keputusan PT3, aku asyik duk suruh dia masuk SBP. Dan tiap kali aku suruh dia, mesti dia moody ... "Hilman tak suka la mak cakap pasal ni". Walaupun akhirnya dia terima juga cadangan aku. Alhamdullilah. Tak tahulah dia rela atau kena paksa. Hahahahha ... Tak sia-sia mak isikan borang dan meratib di telinga Hilman untuk ke SBP. Itu pun sebab dapat SBP di tengah-tengah Kuala Lumpur. Siap berjanji dengan dia, "Iyer, mak akan datang jumpa Hilman tiap tiap minggu, jangan risau". Dan memang aku tak pernah miss jumpa dia tiap-tiap minggu sepanjang dia di Sekolah Menengah Sains Alam Shah @ ASIS.

Mak selalu cakap,"Korang tak rajin macam Kak Long, sebab tu mak tak pernah paksa Kak Long pergi SBP. Mak tahu anak anak mak ni macammana" Jadi janganlah marah mak yer. Hilman kata, dia tak simpan harapan tinggi untuk keputusan dia. Tiap-tiap hari dia cakap,"Mak jangan harap Hilman dapat Straight A tau. Hilman target 7A atau 6A jer, asalkan dapat sambung study kat Asasi dah okay". Dia pun cakap jugak, "Sebenarnya Hilman tak takut dapat berapa, tapi Hilman takut kecewakan mak kalau tak dapat keputusan elok". Aduh! rasa nak nangis jer, macam aku ni terlalu memaksa. Huhuhu.




Pukul 11.15 pagi macam tu, Pengetua masuk dewan ... Ibubapa dan guru-guru pun dah ramai. Alhamdullilah. ASIS berjaya naikkan 'Grade Point Average' dan dapat kedudukan No. 9 untuk Top School di Malaysia. Alhamdullilah. Lepas tu diumumkan student dapat Straight A. Tak ada rezeki Hilman nak dapat Straight A. Belum habis pengumuman Hilman dah whatsapp, said dia dapat 8A dan 1B+. Alhamdullilah ... Syukur. Mak tak sedih Hilman tak dapat Straight A, untuk budak yang tak mahu pi SBP pada mulanya, dan hanya simpan harapan untuk dapat 5A kalau tak ke SBP ... 8A dah cukup baik untuk mak. Mak dah cukup bersyukur.




 Terima kasih Hilman, kerana membuat mak bangga. Mak doakan Hilman dapat mencapai cita-cita Hilman. Kita sama-sama doakan yer. Power of DOA tu sangat besar tau. Mak akan sokong apa juga yang Hilman buat yang Hilman inginkan. Kita sama-sama berusaha untuk Man berjaya yer.


Sempat bergambar dengan Pengetua



Sempat juga bergambar dengan Ketua Pelajar
yang Sado lagi Hensem dan Brilliant.
Yang dapat 9A+
Tahniah Ahmad Faris




Terima kasih kerana menghargai usaha mak
dan jangan bimbang ... 
mak tak akan penat berusaha untuk anak anak mak.


Tuesday, March 7, 2017

SAYA BERSYUKUR (I'M BLESSED)

07 March 2017

Setahun sekali aku 'up-dated' Blog. Nampak tak buzy nyer aku.  'Roh' nak bercerita pun tak mari-mari. Entah kenapa hari ni marilah pulak. Rasa sayang sangat nak kuburkan BLOG yang dah berusia 11 tahun ni.  Hari ni nak  #I'm Blessed ... sangat-sangat. Terima kasih ALLAH atas segala percaturan indah mu. 






Pagi ini aku dapat 'Tag' kat Instagram dari anak aku. Kak Long Farhanah buat hati mak sebak pun ada. Terima kasih kerana mengiktiraf mak anak ku. Memang betul lah tu Mak ini Doktor. Masa kecik-kecik dulu ,,, masa antibodi anak-anak tak kuat dulu, Anak anak selalu demam tak kira waktu, Kalau anak demam, mak pun boleh demam sama nak.Cuti banyak abih untuk anak-anak yang sakit dan demam jer lah. Tukang bagi makan ubat dan tukang cucuk ubat kat bontot tu biasa,

Tapi sekarang mak rasa profession mak lebih kepada DRIVER. Driver hantar Paan pi sekolah, hantar Paan pi Tuition, hantar dan jemput Paan pi shopping centre di kala dia nak 'berjimba' dengan kawan-kawan. Juga hantar Hilman pi kerja (walau hanya kat MRT Sg. Buloh) dan jemput Hilman dari balik kerja (pun kat MRT Sg. Buloh) Tido dalam keta sementara habis Paan Tuition dan sementara Hilman sampai  tu adalah biasa, Dan selalunya kami tido dalam keta secara berjemaah dengan Paan dan Iqa (kebetulan cuti semester) pun adalah biasa, kalau MRT dah habis siaran.. Bonding time namanyer. Aduhai. 

Biarlah mak susah-susah bertunggu tangga, berhantar dan berambik, asalkan mak tahu anak mak kat mana dan anak mak selamat. Mak sayang anak Omak, walaupun anak omak dan beso panjang.





Semalam balik dari melawat Tuan Haji Mokhtar di IJN bersama Cik Ayang Sepiah, masuk opis nengok ada parcel untuk aku. Plus Fridge Magnet dari Bandung from Sarina. Parcel hanya bertulis 'K.Fairos' macam kat atas tu. Ingatkan orang opis kasi barang masuk dalam sampul ker. So aku just 'ignore' jer, siap pi makan dulu. Masa lepas ambik air sembahyang, tergerak hati nak nengok isi parcel.



Bukak tengok dalam ada Beg 'Longchamp' warna biru, Hati dah berbunga-bunga sambil berkata' Eh! macam wish come true pulak' Nak buang dah sampul ...  nengok ada kotak tertinggal. Nasib tak buang. Perfume rupernya. Then aku call Sarina, aku ingat dia yang bagi selain dia bagi FM tu. Sekali dia kata bukan dia. Terus letak kat luar bilik balik sebab aku rasa bukan aku yang punya.

Kat plastik tak ada 'Docket' pos dari mana dan dari siapa. Siap aku ambik gambo hantar kat Group anak beranak, kata mak dapat Parcel tapi tak tahu sapa. Tapi mak rasa bukan mak punya.  Kak Long tulis suka tak, lepas tu dia leh lak tulis ... eh tapi dari siapa. Hilman lak tulis, mak ada peminat kot. Aku lak balas,'Bukan korang ke? Korang jer peminat mak" dan 1 jam lepas tu Iqa yang baru bangun tido baru bersuara 'huhuhu dari kami ler tu ... yeeee sukar tak?' Giler tak sukar nak oiiiiii ... kan kata wish come true. Hahahahahha. Baru dapat Longchamp serupa dapat PRADA kan mak kau nih. Hahahahha. 



Syukur sangat dapat anak macam korang. Katanyer sebab birthday hari tu tak dapat kasik hadiah, cuma dapat kasik bunga jer. Mak faham nak, duit tak ada lagi masa tu kan, Huwaaaa ..... terharu. Nak tulis lagik ... OMAK SAYANG ANAK ANAK OMAK

Friday, September 9, 2016

LAGU MENGINGATI KEKASIH YANG SATU

Lama betul tak bersiaran. Makin tua makin tak cukup masa rasanya. Ada jer benda nak di buat, tak cukup 24 jam. Sibuk memanjang. Dan malam cepat benar tidurnya, sebab penat. Faktor-faktor penuaan sedang melanda. Alhamdullilah, bangun awal pagi selalunyer. Nak bangun pun seksa, tapi terpaksalah memaksa diri.

Aku selalu lepas solat maghrib mesti duk melepak atas katil sambil melayan Astro Oasis dengar zikir, doa dan lagu-lagu nasyid serta ketuhanan. Dah melepak atas katil sambil dihembus hembus angin nyaman penghawa dingin ... tu yang selalu tidur dengan telekung dan tak menyempat nak solat Isyak tu. Hahahaha. Tapi semalam aku bertahan sebab nak keluar balik ambik Iqa kat Terminal Bersepadu Bandar Tasik Selatan. Sampainyer pukul 11 malam, aduyai ... terpaksalah omak minum Nescaffe Original supaya tak tertidur masa drive nanti. Huhuhu....

Tetiba Astro Oasis pasang lagu Ketulusan Hati by Anuar Zain. Dalam hati aku berkata."Biar betul Astro Oasis ni, tak kan pasang lagu cintan cintun kat Channel Agama ni". Tapi mata tetap melekap kat TV sebab nak tahu apasal lagu ni dipasang. Sekali video clip dia untuk lagu ni buat aku menangis dan mengalirkan air mata. Selama ni aku tak sedar yang lagu ni adalah lagu ketuhanan. Aduyai, silap persepsi aku selama ni. Dah lah MV gambaran orang jalankan ibadat haji kat Mekah, sesuai la untuk kita yang nak sambut Hari Raya Haji ni. Dan dan tu aku rasa nak pi Mekah. Huhuhuhu. Allahuakhbar.




 Ketulusan Hati

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yang ku rasakan ini
Persembahan untuk diri Mu
Kau dengarkan kasihku

(korus)
Mencintai Mu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
Mencintai Mu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk diri Mu
Selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg ku rasakan ini
Persembahan untuk diri Mu
Kau dengarkan kasihku




Pagi tadi masa terjebak dalam kesesakan lalulintas untuk pi Office, terdengar lah pulak lagu Faizal Tahir ... aku suka giler suara dia. Ingat biasa-biasa jer, tapi bila difahami lirik dalam lagu ni, rasa sebak pulak. Pun berunsur ketuhanan. Banyak sebenarnya lagu-lagu era zaman ini yang moden tapi punyai lirik yang bagus untuk dihayati. Membuatkan kita selalu mengingati kekasih kita iaitu Allah yang satu. Dalam masa tak sampai 12 jam aku didengarkan dengan lagu indah. Alhamdullilah. Serius bosan dengan lagu meleweh leweh memuja manusia dan putus kasih putus cinta segala. Hmmmm adakah ini tanda-tanda penuaan. Hahahahhaha




SEJATI

 Kau Selalu Ada
 Ku Tenggelam Dengan Dunia
 Kau Tetap Sempurna
 Ku Tak Sedar Waktu Beredar
 Andai Dipisah Engkau Dari Aku
 Gelap Gelita Musnah Semua
 Biar Mati Ku Mencuba Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
 Biar Nadi Ku Terhenti, Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejati
 Sejati

Kau Selalu Ada
 Kau Tak Pernah Hilang Percaya
Kau Tetap Sahaja, Kau Cahaya Dalam Gelita
 Andai Dipisah Engkau Dari Aku
 Gelap Gelita Musnah Semua
 Biar Mati Ku Mencuba, Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
 Biar Nadi Ku Terhenti, Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejati
 Sejati

 Sedar
 Sedar Aku Kau Yang Satu
 Tunjuk, Tunjukkan Ku Jalan Kepada Mu
 Diri Mu Yang Satu
 Biar Mati Ku Mencuba, Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
Biar Nadi Ku Terhenti Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejaati
 Sejati, 

 Hanya Kau Satu Cinta Sejati
 Kau Selalu Ada.

LAGU MENGINGATI KEKASIH YANG SATU

Lama betul tak bersiaran. Makin tua makin tak cukup masa rasanya. Ada jer benda nak di buat, tak cukup 24 jam. Sibuk memanjang. Dan malam cepat benar tidurnya, sebab penat. Faktor-faktor penuaan sedang melanda. Alhamdullilah, bangun awal pagi selalunyer. Nak bangun pun seksa, tapi terpaksalah memaksa diri.

Aku selalu lepas solat maghrib mesti duk melepak atas katil sambil melayan Astro Oasis dengar zikir, doa dan lagu-lagu nasyid serta ketuhanan. Dah melepak atas katil sambil dihembus hembus angin nyaman penghawa dingin ... tu yang selalu tidur dengan telekung dan tak menyempat nak solat Isyak tu. Hahahaha. Tapi semalam aku bertahan sebab nak keluar balik ambik Iqa kat Terminal Bersepadu Bandar Tasik Selatan. Sampainyer pukul 11 malam, aduyai ... terpaksalah omak minum Nescaffe Original supaya tak tertidur masa drive nanti. Huhuhu....

Tetiba Astro Oasis pasang lagu Ketulusan Hati by Anuar Zain. Dalam hati aku berkata."Biar betul Astro Oasis ni, tak kan pasang lagu cintan cintun kat Channel Agama ni". Tapi mata tetap melekap kat TV sebab nak tahu apasal lagu ni dipasang. Sekali video clip dia untuk lagu ni buat aku menangis dan mengalirkan air mata. Selama ni aku tak sedar yang lagu ni adalah lagu ketuhanan. Aduyai, silap persepsi aku selama ni. Dah lah MV gambaran orang jalankan ibadat haji kat Mekah, sesuai la untuk kita yang nak sambut Hari Raya Haji ni. Dan dan tu aku rasa nak pi Mekah. Huhuhuhu. Allahuakhbar.




 Ketulusan Hati

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yang ku rasakan ini
Persembahan untuk diri Mu
Kau dengarkan kasihku

(korus)
Mencintai Mu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
Mencintai Mu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk diri Mu
Selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg ku rasakan ini
Persembahan untuk diri Mu
Kau dengarkan kasihku




Pagi tadi masa terjebak dalam kesesakan lalulintas untuk pi Office, terdengar lah pulak lagu Faizal Tahir ... aku suka giler suara dia. Ingat biasa-biasa jer, tapi bila difahami lirik dalam lagu ni, rasa sebak pulak. Pun berunsur ketuhanan. Banyak sebenarnya lagu-lagu era zaman ini yang moden tapi punyai lirik yang bagus untuk dihayati. Membuatkan kita selalu mengingati kekasih kita iaitu Allah yang satu. Dalam masa tak sampai 12 jam aku didengarkan dengan lagu indah. Alhamdullilah. Serius bosan dengan lagu meleweh leweh memuja manusia dan putus kasih putus cinta segala. Hmmmm adakah ini tanda-tanda penuaan. Hahahahhaha




SEJATI

 Kau Selalu Ada
 Ku Tenggelam Dengan Dunia
 Kau Tetap Sempurna
 Ku Tak Sedar Waktu Beredar
 Andai Dipisah Engkau Dari Aku
 Gelap Gelita Musnah Semua
 Biar Mati Ku Mencuba Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
 Biar Nadi Ku Terhenti, Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejati
 Sejati

Kau Selalu Ada
 Kau Tak Pernah Hilang Percaya
Kau Tetap Sahaja, Kau Cahaya Dalam Gelita
 Andai Dipisah Engkau Dari Aku
 Gelap Gelita Musnah Semua
 Biar Mati Ku Mencuba, Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
 Biar Nadi Ku Terhenti, Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejati
 Sejati

 Sedar
 Sedar Aku Kau Yang Satu
 Tunjuk, Tunjukkan Ku Jalan Kepada Mu
 Diri Mu Yang Satu
 Biar Mati Ku Mencuba, Demi Bahagia
 Biar Sakit Dilukai, Dapat Ku Rasa
Biar Nadi Ku Terhenti Demi Ke Syurga
 Biar Selamanya Mencari, Cinta Sejaati
 Sejati, 

 Hanya Kau Satu Cinta Sejati
 Kau Selalu Ada.


Tuesday, March 8, 2016

A DAY WITH KAK LONG FARHANAH

04 March 2016

Kak Long beberapa hari sebelumnya ber'whatsapp' dan menalipon aku... duk merengek nak balik KL. 'Homesick' katanyer. Aduhai, baru 2 minggu jer balik Kuala Terengganu Kak Long oiiiiii, tak kan dah 'Homesick'. Layan kan ajerlah, tapi tiket flight balik KL abah dia ler yang kena layan. Sorry yer abah dan terima kasih. Hmmmm ... kalau ikutkan aku ... 'Kau naik bas jer lah Kak Long'. Tapi minah ni demand, nanti sakit badan lah, sakit montot lah ... macam macam lah pulak. Adakah aku yang terlebih memanjakan anak ini, atau anak ini yang terlebih mengada-ngada. Huhuhuhu.

Kebetulan kata Kak Long hari Ahad dia tak ada kelas, so ramailah kawan-kawan nyer yang balik KL, maka itulah sebab salah satunya dia pun macam tak mahu ketinggalan meraikan cuti yang sehari itu. Dia duk asyik merengek kat aku, bila dia kata tak ada 'LIFE' kat kampus. Pi kelas, makan, study, balik bilik, study, tidur, pi kelas, makan, study, balik bilik, study, tidur dan itu jer lah yang dia buat. Cian kau Kak Long, dah ler dapat bilik pun kecik giler, bak kata Cik Yah, macam duk umah setinggan. Hahahahaha ... 

Punyalah seronok balik KL, macam semua tempat dia nak pergi. Meroyan apakah ini. Dan aku pulak duk ler melayan dia dan kebetulan Paan ada study group kat McD Bukit Rahman Putra for this coming exam sebelum cuti bulan 3. Maka berdatinglah kita berdua seharian. Hari Jemaat mak tak layan sebab kerja. Kebetulan Sabtu mak cuti.

Dari ASIS jumpa Hilman jap, ke Sunway Putra (dia sorang jer dari adik beradik lain yang tak pernah sampai sini), ke The Curve ... makan Subway, beli casing phone dan aku dipaksa tengok Wayang 'Mermaid' Stephen Chow, sebab dia kata mesti tengok jugak kali ni sebab ramai orang kata Best. Nasib baik betul betul Best, tak sedar masa berlalu.

Balik Sg. Buloh hambik Paan kat McD boleh pulak turun balik pi OU carik barang dan dinner. Yang herannya aku tak rasa penat langsung. Mungkin sebab seronok borak borak dengan Kak Long. Anak aku ni adalah yang paling talkative sekali, ada jer cerita dia dan tak reti fullstop hahahaha. Apa-apa pun mak seronok anak anak mak sesekali balik cuti walaupun sekejap. 

Tak sabarnya lah pulak nak tunggu Iqa dan Hilman balik this coming 11 Mac 2016. Rasa seronok mengenangkan tarikh itu. Chewah !!! macam tunggu cinta hati pulak. Jom tengok video yang Kak Long buat khas untuk mak kesayangan dia ... hahahahha


video


Friday, December 25, 2015

SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE 52 TAHUN - ABAH DAN MAK



Alhamdullilah .... Mak dan Abah aku telah selamat melalui perkahwinan yang berusia 52 tahun. Kami adik beradik dan mak jugak cukup teruja nak meraikan abah dan mak. Mak seawal 2 minggu dah merancang nak buat makan makan anak beranak katanyer. Mak masak pulut dan buat rendang serta mee hoon. Mak memang suka masak. Apalagi sejak dah ada pembantu rumah ni, tambah mak suka masak, sebab kerja-kerja mencuci dan mengemas dan ada orang buat.





'Crepe Cake' yang telah ditaja oleh Ayah Long dan Mak Long ... abaikan muka Paan yang tengah sakit mata di belakang sana. Macam mana ler boleh ter'enter frame' kat situ. Hihihihihi













Part paling best ... acara potong memotong dan suap menyuap kek.
Abah memula buat-buat tak tahu jer bila nampak kek. 
Siap tanya, Eh! Birthday sapa. Alahai abah aku ni malu-malu ler pulak. 
Padahal dah tahu pun kan Gathering ni sempena Weeding Anniversary Abah dan Mak yang ke 52 tahun. Tapi abah tak ler larik, sebab anak anak dan cucu cucu semua dah keliling nak tengok adegan menarik ni. Hiihihihihi.







Siap ada mercun mercun bagai.... kesian kat Iqa yang tak ada kat rumah masa ni.
Kak Long sempat balik cuti sempena Krismas.
Oh yer ... Mercun adalah di taja oleh Ayah Cik.
Meriah... silap silap orang kampung ingat kami ni sambut Krismas. Muahahahahahha

Walaupun mak selalu jer merengek rengek manja tak puas hati dengan abah
Dan abah yang nampak macam tak peduli kat mak certain time tu.
Tapi Kak Cik percaya ... mak dan abah saling ambik berat dan sayang antara satu sama lain.

Masih teringat ... abah sanggup tidur di lantai beralaskan 'Totoo' temankan mak kat spital.
Dan mak yang sanggup tidur di sofa teman abah kat spital.

Masih teringat ... bila mak balik Kelantan berhari-hari dan abah tak ikut
Maka abah call mak kata anak-anak tanya mak sihat ker
Padahal kami tak tanya pun ... kami tahu abah rindu tapi malu nak mengaku

Masih teringat ... saat mak bercuti dengan aku
Mak duk asyik teringat abah kat rumah
Dah makan ke belum? buat apa agaknya?

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan untuk Mak dan Abah
Semoga Mak dan Abah sentiasa sihat, bahagia 
dan gembira serta sentiasa bersama
sehingga ke Jannah
Aamiiinnnnn,,,,

Wednesday, August 20, 2014

KEPUTUSAN UPU KAK LONG

SELASA - 12 OGOS 2014

Selain dari keputusan SPM dan Matrik atau Asasi Sains ... Keputusan untuk kemasukan ke Unit Pusat Universiti hari ini adalah antara saat-saat yang sangat mendebarkan. Apalagi untuk anak sulong aku, lagilah terasa, sebab tak ada pengalaman. Pepagi lagi masa drive ke ofis dan dengar kat radio yang result akan keluar hari ni. Then Kak Long inform mungkin lepas pukul 12 tengahari.


Printscreen whatsapp ...

Dia pulak yang tak nak check dan suruh aku tolong dia check untuk keputusan UPU tu. Dan dan tu lah kredit tak ada lah pulak kan Kak Long, padahal sebelum ni memanjang jer kau minta kredit handphone dengan mak. Aku tahu dia suspen, aku pun turut suspen. Macam tengok action movie pulak seramnyer. Siap dia nasihatkan aku jangan sedih bagai... hehehe. Mak okay jer Kak Long, tak dapat IPTA ... IPTS kan berlambak, mintak jer PTPTN ke, MARA ke. Tak ada masalah. Tapi ... besarlah harapan dapat IPTA, tak yah keluar belanja banyak banyak kan. 

Aku pulak tak sabar-sabar nak tahu keputusan dia , tak sabar tunggu pukul 12 tengahari. On the dot je aku pukul 12 memang tak buang masa dah, terus aku sms dan online untuk result UPU. Jeng, jeng , jeng ...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

PC di meja dan handphone di tangan lebih kurang masuk keputusannya. Alhamdullilah .... Syukur sangat. Dan akhirnya Kak Long berjaya dapat tempat di UniSZA dengan program yang sangat-sangat dia inginkan. Bila aku call dia and said TAHNIAH!!! dia boleh ingat aku nak kata "Tahniah ... Kak Long duk setahun lagi kat rumah sampai next pemilihan untuk ke IPTS." Mati-mati dia tak percaya dapat Program Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan di UniSZA. Sampai aku hantar gambar keputusan kat atas tu, baru dia yakin. Huhuhuhuhu.

Ke Terengganu lah untuk 5 tahun atau lebih selepas ini yer Kak Long. 2 tahun berturut-turut sebelum ni ke Johor Bahru. Sekarang akan ke Terengganu untuk Kak Long, dan tahun depan tak tahu kemana pulak arah tuju Iqa selepas Matriks. 

TAHNIAH !!! sekali lagi Kak Long Farhanah. Terima kasih kerana membahagiakan mak dengan keputusan Kak Long. Kak Long tak pernah mengecewakan mak dalam bab bab pelajaran. Sangat-sangat kuat berusaha dan cuba untuk mendapatkan apa yang diinginkan bersungguh-sungguh. Mak nampak usaha kak long itu sedari dulu dan inilah ganjarannya.

Kak Long ... ini baru permulaan. Mak harap sangat Kak Long akan kuat dan cekal dalam mengharungi hidup sebagai Pelajar Perubatan sehingga berjaya menjadi seorang Doktor. Mak tahu pengajian ini bukan mudah. Kena ada semangat yang kental dan tidak putus asa. Dan mak tahu Kak Long boleh. Insya ALLAH.