Tuesday, February 24, 2009

BERCUTI KE CAMERON HIGHLANDS


DAY 1

Kami sekeluarga bertolak dari rumah ke Cameron pada hari Jumaat, pukul 3.00 petang. Sebabnya nak tunggu anak-anak balik sekolah, nasib semua sekolah pagi. Then tunggu Tok Abah pergi solat Jumaat dulu. Perjalanan lancar, tak ada jem, tak hujan. Sempat berhenti kat R&R Tapah, beli petrol dan melonggarkan segala urat urat di badan sambil makan aiskrim. Then sambung jalan. Kami keluar kat Simpang Pulai, tak lalu ler nak naik ikut Tapah dengan jalan bagai ular kena palu. Ikut Simpang Pulai, tak terasa sangat, dan jalannya lebar. Yang kelakarnya, masa lalu kat Gua Tempurung tu, anak-anak + mak dia tak putus baca Surah Kursi, sebab orang kata tempat tu keras, sebenarnya seminggu yang lalu dapat email pasal ada banyak hantu kat kawasan ni. Hehehe......


Pemandangan ikut Simpang Pulai ni pun cantik, sejuk jer, tak yah bukak aircond, bukak tingkap jer. Nyaman je cuaca dia. Kami sampai kat Simpang antara jalan nak ke Gua Musang dan Kg. Raja, Cameron dalam pukul 6.30 ptg. Jauh jugak ler dari Kg. Raja nak gi Tanah Rata, tapi seronok dapat tengok batas batas sayur dan pokok pokok bunga yang cantik-cantik. Tak terasa perjalanan yang panjang. Sampai kat Heritage dalam pukul 7.15 malam. Waktu tu yang dah sampai Ayah Ngah and famili serta Tok Abah and famili, so kami keluarga ketiga yang sampai, tunggu Ayah Long jer, rupa-rupanya dia orang bertolak dari KL pukul 6.30 ptg sebab Kak Long ada kerja nak buat. Dia orang sampai Heritage pukul 11.00 malam. Ini baru empat keta, yang tak datang famili Ayah Cik dengan Ayah Su. Tapi dah cukup kecoh dan riuh. Semua sekali 21 orang.


Sampai jer kat sana, menu yang pertama, Mak Tok masak ayam sambal, ayam masak lemak dengan Ikan masak kicap. Kak Ngah yang dah sampai awal, siap dah masak nasi, dan sempat beli sayur buat ulam, plus sambal belacan. Sedap sangat. Then kemas-kemas apa yang patut. Ada Astro lagi kat Apartment ni. Hilman siap bawak PSP dengan PS2. Nasib baik dapat 2 apartment, so ada dua set of TV, satu buat main game, satu buat tengok Astro. Lepas habis kemas, tengok tv dengan mak & abah sambil tunggu Ayah Long sampai. Tido dekat pukul 12.30. Tapi memula tu tak leh tido, sebab tido sebelah bilik anak anak dara, punya ler memekak. Sampai kena call Kak Long, suruh senyap sikit. Seronok sungguh dia orang jumpa sepupu sepapat.


Dah lama tak outing together-gether dengan kaum keluarga. Planning nak bercuti ke Cameron Highlands ni dari awal tahun lagi. Sebabnya SIL gue yang kerja kat MBSB tu boleh sewa apartment kat sana. Dah dapat green light dari dia awal bulan ni, dia siap sewa 2 buah apartment lagi di HERITAGE, Tanah Rata. Last sekali datang stay kat Heritage 10 tahun dulu, waktu tu anak baru 3. Usia Hilman tak sampai setahun, sekarang ni Hilman dah 10 tahun, lama tu. Tapi Heritage masih tak berubah, masih macam tu, cuma apartment dia dah tukar sofa baru.

DAY 2

Bangun tak ler awal sangat, sebab cuti solat. Bangun jer, rendam mee and potong bahan nak buat mee hon. Maid Ayah Long pun bangun sekali, dia buat english breakfast. So kami sharing dapur. Cakap pasal Maid Ayah Long, aku sempat bergosip dengan dia orang, aku kata, maid dia tak layak jadi maid... sebab apa tau, sebab dia lawa sesangat. Dengan kulit putih bersih, rambut lembut dan cantik. Tapi yang best dia tersangat pandai buat kerja dan jaga budak. itu yang respek tu. Dia buat kerja dapur laju betul dan kemas dapur cantik jer lepas masak, tak bersepah pun. Reti cakap orang putih lak tu.


Kat daput apartment sebelah, Mak Ngah a.k.a. Kak Yan buat nasi lemak. Then kami pakat angkut meja dari apartment sebelah bawa ke apartment kami, sambung meja, sebab ramai orang lah kan dan makanan pun banyak. Memang datang sini kerja makan je lah, banyak jugak stok makanan. Orang ni bawak sikit, orang tu bawak sikit. Penuh dapur dan peti ais dengan stok makanan kita orang. Sampai ke balik pun tak habis, terpaksa bawak balik rumah. Hehehe.... Maggi pek besar yang aku bawak pun tak bersentuh. Lepas makan dan berkemas, destinasi pertama kami adalah 'Cactus Valley' kat Brinchang. Kalau aku ler pegi dengan famili, memang aku tak tahu mana nak pergi. Nasib baik ada Tourist Guide iaitu Ayah Ngah dan Mak Ngah, yang dah biasa. Sebab 'Cactus Valley' ni tersorok kebelakang sikit, padahal betul-betul kat belakang Pekan Brinchang berhampiran tapak pasar tani.


Memula nak sampai tu, nengok dari bawah bukit, aik macam tak ada benda yang menarik. Kami park keta kat lot lot kedai di Brinchang. Ialah, tempat dia macam colourless dari bawah, ada la gerai-gerai jual souveniers kat bawah. Dah ler tu nak kena lalu lorong macam kat Kg. Cina jer.... then nak kena naik bukit, punya lah tinggi bukit dia, semput gue yang debab ni. Kesian lak tengok Kak Long yang sarat mengandung panjat bukit, tapi dia suka, dia kata boleh exercise. Sesampai kat atas bukit tu, Cheh... punya la banyak tempat parking kosong kat atas tu. Buat karan jer, nak menapak. Ayah Ngah kata, selalu memang parking dia penuh, so dia tak nak 'take risk' sebab tu parking jauh. Tapi okay lah, setelah mentenkedarah sarapan yang banyak pagi tadi, boleh ler bagi semua orang exercise.

Wah....indah sekali kat atas ni, dengan tumbuh tumbuhan yang beraneka warna. Syurga dunia betul lah kat atas ni. Tak sia sia gue menapak naik bukit bagai nak rak. Geram-geram nya tengok bunga dan kaktus. Kami semua sibuk memborong kaktus. Naik atas sikit, ada ladang strawberry dan ladang salad kat atas. Dia tanam secara hidroponik. Seronok giler tengok, macam orang jakun. Ye lah pulak, jarang nampak bebenda macam ni kan. Dengan dikelilingi tumbuhan yang berbagai warna diiringi tiupan angin yang sejuk macam dalam air-cond. Rasa macam tak nak balik. Then kat hujung ladang strawberry dan sayur tu, ada gift shop dan cafe.

Ni nak cerita ni, kat cafe tu, semua makanan berasas kan strawberry dan sayur. Kita orang yang macam tak tahu lapar ni, buat cafe tu macam rumah kita orang, sebab tak berapa ramai orang sangat, memang tepat datang cuti waktu ni. Ala-ala kantin sekolah jer cafe dia. Nak beli, bawak duit, oder terus dapat. Makanan dia, aduh delicious dan yummy amat-amat. Beli satu nak dua, beli dua nak tiga.... hehehe dah melampau ler tu. Kak Long a.ka. Auntie Ema kata 'Waffle' dia lagi sedap dari kat 'Waffle' di OU.......Sila-sila ler tengok gambar ni ye....

Lama ler jugak kat atas ni, ada la dekat 2 jam. Perut dah kenyang. Turun bawah balik. Memula tu nak jalan lagi. Sebab mata masing-masing dah ngantuk sebab perut dah kenyang...maka destinasi seterusnya adalah balik ke apartment je.... Hahahaha... Waktu ni aku balik solat dan titun. Bangun titun, solat Asar, then Kak Yan ajak pergi pasar malam. Memula nak naik satu keta je, sebab ingat tak ada yang nak ikut. Aleh aleh kanak-kanak remaja semua nak ikut. Jadi ler 2 keta. Kak Yan bawak satu, aku bawak satu. Pasar malam kat Brinchang, best sangat. Best sebab benda yang tak ada kat pasar malam biasa tapi ada kat sini. Apa lagi tak best nya, kita orang jalan reramai. Havoc giler, macam pasar malam tu kita orang yang punya. (Cakap stail Jin 'Ahmad Albab' dalam cite P.Ramlee). Kat sini dia punya Cendawan Gorang sedap giler... Kita orang beli tak sempat nak balik keta dah habis. Siti Nurhaliza kalau datang sini mesti suka, sebab strawberry celup coklat, merata-rata, dah ler murah lak tu.

Balik semula ke Apartment sewaktu Azan Maghrib berkumandang. Solat Maghrib, then prepare untuk SteamBoat malam ni. Itu ler diner kita orang. Best sangat, macam macam jenis steambot yang Kak Yan masak dalam sup tom yam. Kekenyangan sampai tak habis. Hehehe.... Lepas tu layan tengok movie kat Astro ramai-ramai sampai pukul 12 malam. Bebudak lelaki Ayah Long layan main game "Risk : Star Wars". Ala-ala game Monopoly. Tau ler Ayah Long tu peminat fanatik Star Wars sejak zaman remaja lagi. Lepas solat Isyak terus kebabom. Best tido kat sini, sejuk jer, macam sentiasa ada air-cond. Aku sibuk kata kat dia orang. Kalau KL sejuk macam ni, best giler, rupanya abang ngah aku pun cakap gitu kat isteri dia.Hehehe.....Tapi betul best, bolah jimat letrik sebab tak yah pakai kipas dan pasang air-cond. Then kulit mesti lawa jer, sebab banyak makan sayur. Agak nya ada ker opis aku nak bukak cawangan kat Cameron ni ek ... dalam mimpi kamu ler acik. Hehehe
DAY 3
Hari ni pukul 6.30 pagi dah bangun. solat subuh dan start masak spagetti. Tak ada orang kacau sebab semua bangun lewat. Dalam pukul 8 dah boleh makan. Anak anak semua mandi awal hari ni sebab dah warning, kalau nak makan spagetti mak kena mandi dulu. Lagi pun hari ni hari terakhir kat sini. Kena rebus spagetti dua kali. Acik suka sebab masakan acik laku. Kejap jer habis. Ngam ngam simpan sepinggan untuk abang ngah aku yang lewat bangun. Kesian Mak Tok, dia tak leh makan kuah spaggeti sebab ada daging lembu. So dia makan spagetti dengan kuah sup tom yam steambot malam tadi. Kak Ngah buat sandwich sampai dua buku roti besar. Then semalam petang, maid abang long masak nasi himpit dan kari daging seperiuk besar, so pagi ni ada balance. Ditambah dengan strawberry yang dibeli kat pasar malam semalam. Aku bawak whip cream dari KL. So laku sungguh strawberry itu. Mewah makan betul kat sini. Syiok, lupa diet jap. Diet ker aku, tak kurus kurus pun....hehehehe...


Lepas makan semua orang kena berkemas sebab Kak Ngah nak kena serah kunci sebelum pukul 12.00 tengahari. Then lepas pack balik semua barang masuk keta, kami semua bertolah ke Ladang Teh. Kali ni tak masuk ke Boh Plantation sebab semua tak larat jauh sangat. Best jugak ladang teh kat tepi jalan ni. Lalu diperkenalkan anak-anak dengan pokok teh yang tak lah secantik mana, tapi kalau tengok ladang teh dari kejauhan memang cantik. Lepak kat Cafe yang ada kat situ, macam-macam jenis teh ada sambil memakan nasi lemak bungkus yang amat sedap sekali. Lepas tu kami singgah pulak kat 'SMOKEHOUSE', kalau datang Cameron tak sah kalau tak singgah kat sini untuk 'Photoshot'. Then kami semua naik balik ke Kea Farm, yang ni kami tiga kereta jer, sebab mak tok dan tok abah nak balik awal. Memborong lah kami dengan segala sayur mayur dan bunga bungaan yang cantik sangat. Then beli T-shirt untuk anak-anak dan ayah dia orang sebagai tanda kenangan. Lepas ke Kea Farm kami pun bertolak balik ke K.Lumpur, ikut jalan ke Simpang Pulai. Waktu turun ni hujan boleh lah tahan lebat di iringi dengan kabus tebal. Alhamdullilah selamat sampai ke rumah lebih kurang pukul 6.oo petang.
Best sangat percutian dengan keluarga ramai-ramai macam ni, harus buat lagi. Anak-anak pun happy giler sebab dapat kumpul dengan sepupu yang tak lah berapa kerat sangat disamping berjalan dan yang paling best aktiviti menghabiskan makanan beramai-ramai. Semoga dapat melalui aktiviti macam ni lagi. Amin.

1 comment: