Sunday, March 4, 2012

TO ALL KELANTANESE'S ...

Masa kecik-kecik dulu, aku selalu dengar mak aku speaking Kelantan dengan adik beradik dan sedara mara dia. Noted : mak aku orang Kelantan dan aku dilahirkan di sana :) . Sampai kalau cakap Key Ell (ikut style sebutan Abon) pun terselit gak slang Kelantan dia. Sampai aku adik beradik pun tersangkut 2-3 patah perkataan tu. Bahasa Kelantan sangat unik dan penuh kelembutan. Kalau korang dengar betul betul lah kan. Tok Abah penah cakap kat aku masa dolu, dia kata sebenarnya orang Kelantan ni terer cakap Bahasa Inggeris ... sebab tu lah dalam bahasa harian mereka selalu terselit perkataan berbaur ke'Inggeris'an tu. Tok Abah kasik contoh, orang Kelantan sebut 'Kayu Rul' untuk pembaris. Rul disitu singkatan Ruler.  Dan sebut 'book' untuk buku... hehehe. Hari ni aku terjumpa sesuatu yang menarik kat FB dan aku nak share bersama dan juga sebagai simpanan diri sendiri.:) Jom kita baca sama-sama . To orang Kelantan anggap lah ni sebagai hiburan tak berniat apa-apa, sedangkan aku sendiri datang dari susur galur ini.




Dog Rock = tak berdaya

Towel hell bear = tawar gila

Score than = mengintai

Stamp bond = banyak



 Gay where = couple

 Go red = mesin mata pencil

Sir lock = kunci

 Goat = kandang

Dare box = montel

 Day bay = berani

Lamb back = tilam

Bear rock = berak

 To bag= keluar

 Talk say = takna
k


 Team boat = tumbuk

 Go dior = apa

 Pay check = picit

 Pay cone= baling

Go more(gomo) = baham

Are gas = ego

Back watch= kenduri

 Cool bare = sepah

 Bell lap = cari

Tea no= perempuan

 Pea teach = duit

See car = basikal

 Raw yark = bagitahu

 Key chat = cakap

 War saw = rasa

Adjust = tackle

Bella rock = rombongan



Post aku kat blog ni kalau tak di iringi dengan gambo rasa sangat tak sah. Korek punya korek ... jumpalah gambar yang aku tak penah letak kat Blog lagi. Gambar separa giler kita orang masa pergi ke Bukit Tinggi  Pahang cuti yang lalu. 














4 comments:

miss April said...

kak 12 dari atas sama mcm dialek terengganu jgak.

My Life My World said...

Miss April - Welcome dear to Blog akak. Adik asal dari Terengganu ker? Tapi tak banyak pun beza bahasa Kelantan dan Terengganu, cuma Terengganu banyak huruf berakhir dengan 'g' jer. Akak penah duk Dungun 3 tahun dik. Seronok dengar orang Terengganu bila bercakap :)

Panglima Muda said...

salam..orang disana

My Life My World said...

Panglima Muda - Wa'alaikumusalam orang di sinun dari orang di sini :) Terima kasih sudi jejak kaki dilaman ini