Wednesday, April 23, 2014

BALI - DAY 1

HARI PERTAMA - 27 MAC 2014

'Kenken Kabare' dalam bahasa Bali bermaksud 'Apa Khabar'. Aku kena paksa diri untuk siapkan gak entry ke BALI kali ini. Kalau tidak memang tak ada kenangan langsung nak tunjuk kat anak cucu. 'BALI' cucu cucu ku....tempat pertama nenek korang ni melancung luar dari MALAYSIA. Itu pun Company tempat nenek kerja ni ha yang sponsor. Kalau idak agaknyer memang lambat lagi ler nenek korang ni dapat keluar negara. Hahaha ... budget cucu cucu ku nak baca jer entry ini.

Aku tak ada masa nak tulis panjang-panjang (iyer ke? ... bukan aku suka merapu ker) Okay jom tengok 'Pictorial Diary' ni. Sumpah banyak gambo. Itu pun dah pilih ala-ala perasan yang paling cantik. Plus dari geng serombongan yang bawak kamera mahal.



Aku bangun pagi Khamis tu seawal pukul 4 pagi. Tido lewat sebab baru ler nak kemas beg malam sebelumnya. Semangat nak pi oberseas punya pasal for the first time ... gagah bangun pagi mandi. Keluar rumah pukul 4.45 pagi dan sampai KL Sentral pukul 5.15 pagi. Lengang kau. Nasib ada Kak Zue (member opis) lagi awal sampai dari aku. So tunggu member sorang lagi ... Cik Ayang kita yang sampai pukul 5.30 pagi lebih kurang.Terus beli tiket RM30 sorang.



Dalam ERL pun nak hambik gambo ... iyerlah kan first time lah jugak naik menatang ni. Best ... Bersih, Laju dan tak berhenti langsung. 5.40pagi dari KL Sentral ... pukul 6.10pagi sampai KLIA. Kami terus menapak carik Surau nak solat Subuh.



Lepas solat, pukul 6.30 pagi dapat gather dengan ahli member yang lain.29 orang kesemuanyer... termasuk anak boss yang sangat comei dan sporting.  Kat sini Agen kasik tiket, then dapat hadiah 2 beg. Tak pakai pun... terus simpan masuk beg beso. Dan beg di 'check-in' dulu. Kelihatan di situ Ayang berbaju oren dan Kak Zue yang cuma nampak tangan sahaja.


Kami ni Batch pertama ... Batch kedua akan berangkat seminggu selepas kami balik KL semula.
This Batch berjalan dengan boss and all the senior officer yang lain.



Hoye!!! dah dapat tiket. Kami naik MALINDO AIR.



Dah dapat tiket dan 'check-in' beg ... jom kita pergi sarapan dulu. Mc D jer pepagi buta nih.
Borak-borak then tengok jam dah dekat pukul 8.00 pagi. 



Nasib baik tempat nak turun ke bawah tu sebelah jer dengan Mc D. 
Tak ler nak menapak jauh sangat. 


Waduh-waduh first time jugak dapat turun eskalator ke bawah
Selalu main lambai-lambai jer hantar orang kat atas
(macam sadis jer cerita aku kan... semuanyer first time hahahaha)
Tapi kalau ikut umur yang 45 tahun ni memang lah sadis sesangat ... Huwa !!!



Sampai ler ke tempat checking paspot nih



Seronok seronok berjaya buat sendiri ... walau First Time 



 Lepas tu kena berbaris lagik
Agak panjang jugak lah barisan 
Yang ni baris utk scan beg dan diri



Maka sampai ler kat belah dalam ... tempat lobang terus nak naik kapat terobong
Banyak gak kedai kat dalam nih.


Jauh gak kena jalan...nasib baik banyak eskelator landai nih




Masa tengah tunggu kapal terobong ... gather again dengan others member
Kelihatan di situ Ayang tengah berpelukan dengan Aheong
Wong yang tengah melangut dengar orang berborak
Dan kaki Sarina ... hehehehehe



Alhamdullilah ... akhirnya dapat gak masuk kapal terbang
Aku duk betul betul belakang Sarina dan Hau


Okay MALINDO AIR ni memang best
Dapat tengok Dark Shadow (Johnny Deep, one of my favourite actor)
Cerita ni sebenonyer aku tak abih tengok kat rumah
Alhamdullilah aku bawak Earphone .... puas ati.



Di setiap seat ada Screen Video . Siap ada tempat charger lagik
Tapi yang air dan biskut tu jer lah makanan yang kita orang dapat dalam flight 
Nasib baik dah kenyang lantak Mc D



Ruang kaki yang luas ... dan lagi best
Kat sebelah aku tak ada orang 2 seat tu. 
Jadi Raja ler aku kejap ... hahahaha




Alhamdullilah ... dapat duduk belakang sikit dari Sayap
Kalau tidak memang ler tak nampak apa apa


Lalu di pulau pulau kecil sekitar Indonesia
Subhanallah ... cantik nyer pemandangan



 Touch down di bumi BALI 12.30 noon
Betul betul ikut jadual... perjalanan makan masa lebih kurang 3 jam
Airport nya memang betul betul tepi pantai
Nampak kan ombak berkejar kejar dan langit yang membiru



Hello !!! Ngurah Rai International Airport



Semua macam tak menyempat nak turun



Yang seronoknyer ... kami sesaja yang memokak kat dalam flight tu
Maklum ler saling mengenali antara satu sama lain
Dah hilang rasa segan dan malu
Macam kapat terbang tu kita orang yang punya hahahaha


Turun kapal terbang ... dapat naik bas lah pulak
Yang membawa kami ruang masuk airport



Kena beratur panjang lagi ... nak cop paspot
Hoye !!!! paspot aku dapat cop pertama dari oberseas
Zya ... sila jangan gelak. Bagai langit dan bumi pengembaraan kita 
Hanya kau dan aku jer yang tahu ... hehehe



Seusai dapat cop kat paspot ... menapak lagi tunggu beg
Nasib baik dia orang ni dah tolong ambik kan 



Pemandangan keluar dari Airport Ngurah Rai ...
Ramai betul pemegang sepanduk
Ternyata BALI memang pulau peranginan hebat



Boleh tahan sibuk Airportnyer
Untuk info ... Ngurah Rai baru jer di upgrade beberapa bulan lepas
Sangat besar dan sangat cantik juga



Kami disambut oleh Gadi Bali yang manis ni
Mengalungkan bunga kemboja dan 'hot towel'




Kalau kat Malaysia bunga ni banyak di kuburan dan tidak berbau
Tapi di Bali, bunga ini menjadi satu simbol
Di mana-mana sahaja ada bunga ini dan sangat wangi



Persepsi pertama aku menjejak kaki di Bali .... BEST
Sebab di layan macam orang yang baru tiba di 'Fantasy Island' 
Hahahaha ... cuaca sama jer dengan Malaysia
Even waktu juga sama dengan Malaysia
Tapi jangan tertipu ... sebab kami bangun pukul 6 pagi nak solat subuh 
Tapi kat luar dah macam 7.30 pagi ... Dah Subuh Gajah



Hokey ... jom naik bas lagik
Ini lah bas PARIWISATA yang membawa kami selama 4 hari 3 malam di Bali
 ... atau kat Malaysia ni berbunyi Bas Pelancung



Pemandangan dari dalam Bas di sekitar Airport
Aku duk belakang sekali ... tempat tertinggi
Baru boleh tengok semua view kat keliling perjalanan



Keluar Airport tak sampai 1 Kilometer dah ada TOL
Kalau kat KLIA ber kilo kilo meter baru nak jumpa tol



Terus di bawa ke satu Restoran yang bernama KEMANGI



Dah pukul 1 lebih kut ... memang tengah kebuluran semua orang


Boleh tahan lah makanan kat Restoran ni ... tapi semua tak pedas
Tak leh hidup cam gini .... paling best satay tu
Sebab saya sukaaaaaa makan satay



Gulai ayam tak bersantan so so jer lah
Tapi banyak gak aku makan ... hahahaha



Lepas lunch dan pusing pusing Kota Bali
Kami dibawa mengunjungi GOA GAJAH (Elephant Cave)
Kompleks Goa Gajah ni terletak di Kampung Bedulu ... 2km dari UBUD



Diluar kawasan Goa Gajah ni memang banyak tempat tempat orang berjual
Untuk rujukan ... kat sini kena sangat sangat pandai tawar menawar



Mana-mana tempat tumpuan pelancung mesti terjumpa papan kenyataan macam ni
Dia kasik tahu ... sapa sapa yang pakai seluar pendek
Kena pakai sarung sebagai menghormati kuil yang dikunjungi kononnya
Maka-maka minah minah yang ala ala Korea pakai Hot Pants tu ... 
memang tak leh tayang peha lah kat sini



Temple atau Kuil di Bali di panggil PURA
Sebut pasal PURA ... aku teringat cerita klasik Pura Cendana
Dan relate dengan Pura ini, memang tak hairan lah kan
Sebab dulu-dulu pengaruh cerita klasik banyak datang dari Indonesia
Dan Pengarah kebanyakkan nyer adalah orang Hindu
.

Dah tengok Pura Cendana ... teringat nama Hero dia Ahmad Mahmud
Yang memuja patung Dupa Cendana
Dah sampai Bali baru aku tahu ... Dupa tu sebenarnya Colok
Colok yang dibakar dan dibuat sembahyang bagi kaum Hindu atau Buddha tu


Di Pura Goa Gajah nak sampai ke sini kena turun lembah
Majoriti Pura kat Bali mesti nak kena turun dulu
Kat dalam Gua tu pulak tempat mereka yang bertapa
Aku masuk kejap jer ... tak tahan bau colok yang memeningkan


Depan Gua tu pulak ada kolam


Ikut kata Pak Budi Tour Guide kami Kolam ini adalah tempat berubat
Yang belah kanan adalah untuk orang lelaki
Dan kolam belah kiri adalah untuk orang perempuan


Menurut cerita Pak Budi lagi ... Goa Gajah pernah tenggelam selama berkurun-kurun lamanya
Tenggelam disebabkan oleh meletusnya Gunung Berapi
Kesemua kawasan Pura tenggelam dan hilang
Dan dijumpai semula pada tahun 1950an
Yang batu batu tersusun tu adalah dari Pura yang pernah hilang 
So dia orang tempatkan kat suatu tempat
Dan Pura Goa Gajah ini juga telah dinamakan sebagai 'UNESCO World Heritage Site'



Memperkenalkan Pak Budi - our Tour Guide
Sorry pak ... lambat pulak enterframe muka Pak Budi dalam cerita nih



Setelah ke Goa Gajah ... kami di bawa ke tempat Penginapan di UBUD
PERTIWI RESORT & SPA ...
Yang terletak di Monkey Forest Strait, Ubud, Bali
Cantik sangat ...


Rombongan kami ...



Tapi ingat ker ada Padang Golf ke hapa ke kan ... sebab ada disediakan Buggy
Tapi sebenonyer idak lah begitu



Keadaan muka bumi di Ubud yang berlembah-lembah
Menyebabkan Resort ini pun dibina di kawasan yang sedemikian rupa



Orang Bali tak akan menambak dan meratakan tanah


Mereka mengikut keadaan dan mengekalkan mukabumi yang sedemikian



Jadinyer ada yang bilik terbina di tanah rata



Dan ada bilik yang terbini di kawasan lembah dan bukit



Dan aku dapat bilik di kawasan lembah
Yang betul-betul ada aliran air ... bunyi air mengalir memang menenangkan
Gambar kat atas dari anjung bilik aku



Siap ada anjung tu ..... 



Berkilat lantai ... okay TV kotak tahun 90an jer
Sesuai ler duk kawasan kampung ... hehehee



Katil kami ... dan lukisan kat dinding tu dari Batik dan sangat cantik



Siling kayu dan lampu sangat unik




Malamnyer kami di bawa ke satu Restoran
Dia hidangkan Bebek ... ingat apalah kan
Rupanyer Bebek itu adalah Itik
Aku makan sikit jer ... tak biasa makan itik
Lagi pun bebek tu kurus sangat ... tak ada isi, huhuhu
Nasib baik ada satay dan pecal




UBUD sangat happening di waktu malam
Banyak kedai-kedai berjenama
umpama macam berjalan di Bukit Bintang pulak




Yang pasti terlalu banyak bar
Dan LIVE Band ... kita orang lalu kat tepi jer



Hahahaha .... lepas makan bebek kepala dah ting tong
Tak larat dah weh ... tak sabo nak masuk bilik
Nak tido .... nak carik Spa pun semua dah nak tutup... huhuhu


p/s : punya lah lama nak siapkan entry ni ... itu baru hari pertama
belum hari seterusnyer lagi.... aduh aduh

5 comments:

Mrs Taz said...

Alhamdulillah acik , ni yang pertama ...in sha Allah ada kali kedua, ketiga , keempat dan seterusnya ... zia dulu mula2 pun cenggitu gak tapi time tu tak de blog nak citer hahaha ...

Acik, jum kita menabung gi korea ke , nak? boleh merasa musim lain plak ... kita wat rombongan cik kiah kita ..guna travel agent senang .. jom jom ..seronoknya jalan ngan kenkawan ... :P

tak sabar tunggu entry seterusnya .. cepat sikit update :D

ayang said...

Wow2..kenangan terindah.. syok tgk gelagat my sis ni..

emm.. akak, tu bukan tol da, tu tempat bayor parking bagi kete2 yg masuk dalam kawasan airport,cam kita elevated carpark sbb tu tempat bayor xde kat luar.. hehehe

My Life My World said...

To Mrs Taz .... Alhamdullilah. Insya ALLAH Acik akan ke Vietnam pertengahan Bulan May ni. Jadiklah kan jalan dekat-dekat dulu ;)

Best gak kan kalau dapat pergi Korea beramai-ramai. Jommmmm

Doakan acik tak banyak kerja yer, boleh update selalu. Hehehehe

My Life My World said...

To Ayang .... best kan.

Tapi aku tetap rasa bersalah kat kau. Tahu tahu jer lah kenapa kan. Cian kau. Hahahaha

Looooo itu tempat bayar parking ker.. mati-mati ku ingat Tol. Kena edit balik ler nampak nyer.

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI