Tuesday, December 10, 2013

BERKELAH @ SUNGAI ULU YAM

Cuti sekolah datang lagi ...

Marilah kita berkumpul beramai-ramai dan mengikat tali tali persaudaraan yang ada. Seawal cuti sekolah bermula, semua sepupu lelaki anak-anak ku (anak sedara aku) turun ke Kuang dari Klang. Ini kali kedua dia orang datang. Kali pertama pada cuti penggal kedua di pertengahan tahun. Alhamdullilah, semuanya seronok dan tak sabar nak datang Kuang, siap menghitung hari lagik. Anak-anak aku lagi lah seronok, sebab dapat main PS3 yang dibawa oleh Hazman dari rumah. Hehehehe... 

Selain dari main PS3, boleh tengok cerita hantu sama-sama (penakut semua nih, takut nak tengok sorang sorang), boleh main masak-masak sama-sama, boleh main bola sama-sama, boleh pi shopping sama-sama. Dia orang sempat lah pergi The CURVE, kebetulan tempat kerja aku agak dekat jugak lah dengan CURVE, so sebelum ke tempat kerja aku pergi hantar dulu dia orang ke situ. Bila nak balik petang pulak, aku just pergi pick up dia orang jer. Punyalah suka giler dapat jalan ke The CURVE. Ialah selama ni kalau keluar mesti dengan mak pak, kali ni dia orang kena pandai-pandai bawak diri sendiri dan menjaga antara satu sama lain. Sempatlah pergi tengok wayang, main boling, merayau kat IKEA dan main games kat kedai SONY. Hehehehe ... Insya ALLAH aku percaya kan budak-budak ni, sebab dia orang jenis yang bukan Havoc dan low profile semua. Alhamdullilah.



Dia orang datang hari Isnin dan selain dari CURVE aku sempat bawak pergi mandi sungai. Itu pun dia orang kena tunggu hari Sabtu. Hari cuti aku kebetulannya. So aku dah janji dengan anak-anak ini nak bawak pergi mandi sungai. Dan sungai yang menjadi pilihan aku seperti biasa adalah Ulu Yam. Air dia masih bersih dan sejuk sekali. Perjalanan tak jauh sangat dari rumah dan kereta kesini pun tak lah banyak dan sesak. Rasa nya aku sendiri pun dah 2 tahun tak datang sini. 


Laluan pejalan kaki ke sungai disini sangat-sangat bersih ... tak jumpa sampah langsung. Ialah pulak, tempat ni dijaga oleh Jabatan Perhutanan. Dan nak masuk area sungai ni kena bayar RM1 untuk dewasa dan 50 sen untuk kanak-kanak. Tapi sangat puas hati lah sebab kawasan ini memang bersih. Tak percaya ... jom tengok gambar-gambar lagi ;-)



Jambatan Gantung yang sangat menyeronokkan
Merintangi sungai ke kawasan perkelahan
Tak yah pergi 'Jambatan di Tamparuli' hehehehe
Menjerit-jerit budak-budak ni bila ada yang nakal melompat-lompat kat tengah jambatan.


Anak-anak saudara aku Haris (tahun depan SPM) dan Alif (tengah tunggu result PMR)
Dia orang ni semua big-big size macam orang dewasa
Walhal umur muda lagi ... Genetik orang Klang memang tinggi-tinggi



Ada juga peringatan mengenai Fenomena 'Kepala Air'
Nak tahu apa itu yang dipanggil Fenomena Kepala Air ? 
Sila baca sambil buntangkan mata ... Hehehehe
Yang ini aku suruh anak-anak membaca, jangan asyik nak seronok jer kan.
Keselamatan kena juga ambil tahu.



Pemandangan sungai dari atas Jambatan Gantung 
Tak nampak sampah pun kat tepi-tepi sungai tu




Ini lah kawasan perkhemahan tu ... Bersihkan kawasan ni :-)
Kami pilih duduk kat Gazebo
Takut hujan ... maklumlah memang musim hujan kan
Tapi kami bernasih baik sebab masa sampai tu tak hujan pun
Tapi cuaca agak redup.



Tengah memasang khemah di Gazebo ... 








Dah ada Shelter pun nak pasang khemah lagi kan
Hehehehe ... khemah untuk tukar baju, tak adalah malu kat orang keliling
Khemah ni jugak untuk simpan beg dan barang-barang, tak adalah bersepah.
Memasing memang handal, kejap jer khemah dah terpasang.



Lepas khemas siap dipasang ... Kita makan dulu ...
nak mandi nanti tak adalah lapooooooo
makan ramai-ramai memang seronok


Kawasan perkelahan dari pandangan dalam sungai
Ku lihat hijau ... sejuk mata memandang
Sesejuk kaki yang terendam ke dalam sungai



Tengah warm-up dulu
Survey tempat best ... sambil usik air sikit sikit






Antara pemandangan indah dan mendamaikan yang sempat di 'capture' oleh lensa kamera



Aku tak mandi ... jadi sempatlah menggoreng karipap dan nugget segera
Dia orang keluar dari sungai jer lapo, abih sekejapan semua nugget dan karipap
Paling best, boleh pulak main asap makanan panas tu
Feeling ala ala kat oberseas... alahai korang nih
Kelakar betul lah ... hahahahaha




Antara juadah yang sempat di sediakan
Kek Red Velvet - Kak Long sempat buat sebelum balik Puncak Alam
Mempelam yang diberikan oleh Nenek Klang
Karipap dan Nugget
Serta Nasi Lemak dan Mee yang dibeli ditepi jalan ... senang kerja aku
Air pun beli kat stesyen minyak jer hehehehe


Sambil-sambil sediakan makanan
 Sambil-sambil memerhati anak-anak mandi 
Seronok sangat bila tengok dia orang happy sangat dapat mandi sungai
Bukan kah kebahagiaan hakiki itu ialah bila kita dapat membahagiakan yang tersayang :-)



Hazman tengah lompat ... Free style
Yang lain tengah tunggu turn



Chewah ! Aran pun nak jugak 
Freestyle Aran comel jer



Azri punya lompatan paling COOL
Yeah !!! X style gitu



Okay! jom lompat secara berjemaah pulak ...
.
.
.
.
.
.


On Your Mark ! Sambil pegang pegang tangan ... oh so sweet hehehe

.
.
.
.
.
.
.



Get Setttttt !!!!!
.
.
.
.
.
.
.


Gooooooo !!!! Hambik kau berterabur korang jatuh heheheh



Jom sambung lagik Freestyle
Hilman punya... control macho



Haris ... style melompat sambil baring
Tapi kat sini aku lebih teruja tengok kat Aran
sempat lagi enterframe 
dengan senyum buat peace buat lek (relax) dia
Serta Alip dan Man yang control macho



This is us ... Blood Brothers keturunan Atuk kami Cikgu Abdullah dan Nenek Hafsah
Ikatan persaudaraan kami sangat kuat, Ayah kami adalah adik beradik 
Dari kiri Alif (baju hitam) and Azri (baju putih) ayah kami  Allahyarham Amir Hamzah Abdullah
Then Haris (baju biru) dan Hazman (baju oren) ayah kami Husin Abdullah
Dan Hilman (baju kelabu) dan Farhan (baju oren) ayah kami Hashim Abdullah
Semoga ikatan persaudaraan korang kekal kukuh dan utuh biar apa pun yang berlaku
Sebab korang lah semualah penyambung zuriat Haji Abdullah. 
Jaga nama naik baik atuk dan ayah masing-masing okay.


Gelagat Hilman dan Haris ...
Boleh lah pulak ber'filming' action movie kat tepi sungai tu yer


Okay ... kami nak balik dah, sangat-sangat seronok
Tengok 2 orang budak kat belakang tu sengih sambil ber'thumbs up'. Hehehe
Jom buka khemah dan simpan balik
Sampah-sampah buang di tong sampah yang disediakan
Pastikan kawasan yang ditinggalkan bersih
Dan pastikan tiada barang yang tinggal
Insya ALLAH panjang umur nanti kita datang ramai-ramai lagi yer.

Nota Kaki : Ditakdirkan kalau korang dah beso nanti dan terjumpa Blog Auntie Fairos, auntie nak sampaikan amanat ... sangat-sangat seronok dengan korang nih, sebab korang sangat sangat baik dan mendengar kata. Auntie bangga dengan korang okay :-) Senang sangat nak jaga korang nih. psstttt ... termasuk anak-anak mak juga.

No comments: