Tuesday, June 26, 2012

LAPIS MARIE CHEESE - langkah demi langkah

Aku ni kengkadang kalau datang rajin ... rajin lah sesangat. Tapi kalau datang malas ... memanglah malas sesangat. Orang berduyun-duyun order minta Kek Coklat pun aku tak buat. Macam mana lah nak jadi bisnes women yang berjaya. Memang tak berjaya lah kalau gini cara. Macam resepi ni lah. Punya lah lama aku simpan buat pekasam. Tetiba di suatu hari Sabtu tu, cas rajin aku datang tanpa di undang. Hehehehe ... sanggup singgah LMC (Kedai Jual Bahan Buat Kuih) kat Bukit Rahman Putra dan di sapa oleh Mandy si tokeh kedai sebab dah lama tak nampak aku singgah kedai dia. Maka itu marilah kita mengecaskan aura rajin masing-masing. Meh ... aku tepek kan cara buat Lapis Marie Cheese ni, step by step lagik. Credit to Blog The Kitchen Guardian , Kak Long aku yang kenalkan aku Blog ni... seorang blogger yang sangat berkerjaya baik dan tukang masak yang sangat rajin. Blog ni memberikan resepi-resepi yang sedap sangat, bukan tu jer gambar makanan dia pun lawa-lawa belaka. Selamat mencuba ;)



Antara bahan nyer  : Biskut Marie perasa Original dan Coklat



300ml Whipping Cream : Kasik putar jugak
sampai bila terlangkupkan bekas tu
dia tak akan jatuh :)



250g Tatura Cream Chesse : Kasik Putar
aku lupa nak kasik keluar peti ais awal awal
so kenalah potong kecik kecik



250g Condensed Milk
Di putar bersama-sama Cream Chesse yang kat atas tu



Ginilah rupa bila Cream Cheese dah dicampur dengan Susu tadi yer puan-puan
Yang kat atas mangkuk putih tu adalah Whipping Cream yang telah di putar
MAKA itu, haruslah dicampurkan Cream Cheese dan Whipping Cream itu bersama-sama
Sampai dia sebati dan sehati sejiwa bak isi dan kulit :)



Sambil itu letakkan lah alas baking paper kat acuan yang akan digunakan
Aku buat dua, sebab rasa-rasa macam banyak lah pulak kan
Tapi yang dapat 1 tu penuh sampai atas, 1 lagi dapat setengah jer


Susun biskut marie original kat bawah acuan 
dan letak cream yang dah dicampur tadi (whipping cream dan cream chesse)
Then letak biskut marie kaler cekelat pulak



 Di ulang-ulang ... sampai lah abis 
Atau sampai dah penuh acuan



Ginilah lebih kurang nyer ...



Kemudian ditabur lah dengan seradak biskut yang telah dihancurkan
nak kasik cantik lah konon nyer kan



Gini lah lebih kurang nyer ......................... 



Last Sekali letaklah Shredded Cheddar Cheese ... aku tak letak banyak
Lepas tu masuk kan dalam peti ais semalaman
Kalau rasa tak sabo nak makan
Tak yah tunggu semalaman ... tunggu dia beku sikit pun jadik ler

Wallah !!! mak aku dan anak anak serta anak anak buah sangat suka
Kejap jer abis ... sangat puas ati

Kat sini aku tepekkan resepi original dari The Kitchen Guardian untuk tatapan bersama




Ingredients
1 packet Marie biscuits, plain
1 packet Marie biscuits chocolate
300ml whipping cream
250g cream cheese
250g condensed milk
about 50g shredded cheddar cheese, I used Bega

Method
Line a square 7 inch loose bottom cake tin lined with baking paper.
Whip cream cheese until light, add condensed milk, whip until well incorporated. Whip in whipping cream.
Arrange plain biscuits on the base of the cake tin, spread a layer of the whip cream condensed milk and cream cheese mix, alternate with choc marie and keep on layering till you use up all the cream mix.
I crushed the top of the cake with plain biscuits and then scatter shredded cheese on top.
Cover with a cling film, and chill in the fridge for at least one night.



20 comments:

Dr. Rodzila Rodi said...

menggiurkan...resipi baru utk mak TERTUA la..haha..tq akak..

My Life My World said...

Dr. Rodzila Rodi ... Senang jer dik, tak yah nak masuk Oven. Masuk Peti Ais jer. Untuk mak TERTUA - ya boleh, untuk anak mak TERTUA pun ya boleh jugak :)

ayang said...

cheese kek lagi..??? ayg takat leh telan air liur je la.. nasib takat ada baby cacing je dlm perut.. :-(

My Life My World said...

ayang ... yang ni senang sesangat yang. Asalkan ada peti ais pun dah okay. Buat ler sendiri, lagik puas ati. Ayang kan dah pandai ;)

ayang said...

U perli i lagi eehh.. umah wa tak de peti cejuk.. wuahhahahahaa... (kali ni meraung tahap gaban)...

My Life My World said...

ayang ... mana pulak I perli U. I ni nak kasik semangat jer. Dah tok sah nak meraung-raung perabihkan air mata pulak. Balik ni pi sambar peti ais satu kat Seng Heng nun.

solo mum said...

bulan2 posa ni masuk plak kat sini... sangat2 menggoda iman

mnilsafeae said...

Salam...sy nk tany..kbyakn resepi sumeny gune non dairy whip cream...resepi n guna non dairy or dairy whip cream y?bb pmbuatanny agk brbeza dggn cmpurkn susu pekat....sy tringin sgt nk buat...tp sush nk cari non dairy whip creame...~sy budk bru blajar~

My Life My World said...

mnilsafeae ... Wa'alaikumusalam. Akak pun tak sure dik. Selalunyer aku ikut resepi dan cari di kedai jual bahan untuk baking. Rasanya ada jer bahan-bahan nya. - akak pun budak baru nak belajar gak walaupun dah tuo-

Maria Mariyam said...

salam...knp sy wat x jd ek...whipping cream x kembg jd ketol2... Bile cm por ngan cream chess dh cm susu basi...plsss help me...

Maria Mariyam said...

salam...knp sy wat x jd ek...whipping cream x kembg jd ketol2... Bile cm por ngan cream chess dh cm susu basi...plsss help me...

nadiah anwar said...

Whipping cream pakai brand ape Ye?

nadiah anwar said...

Whipping cream pakai brand ape Ye?

nadiah anwar said...

Whipping cream pakai brand ape Ye?

desuebakery@blogspot.com said...

Assalamualaikum...Tuan admin.

mohon kebenaran untuk mencuba resepi ini.

Semoga ALLAH merahmati dan menambahkan lagi rezeki tuan admin..

desuebakery@blogspot.com said...

Assalamualaikum...Tuan admin.

mohon kebenaran untuk mencuba resepi ini.

Semoga ALLAH merahmati dan menambahkan lagi rezeki tuan admin..

My Life My World said...

To Desuebakery .... Wa'alaikumusalam,silakan lah. Benda yang baik memang untuk dikongsi bersama. Selamat mencuba dan semoga berjaya :)

Asmawiyah Azly said...

Xde gne gelatin ea??

My Life My World said...

To Asmawiah... tiada pengunaan gelatin dear. Cuba lah, sangat mudah dan senang ;-)

siti aisyah said...

kek ni tak payah guna oven ke?