Thursday, February 24, 2011

'KOKO' UNTUK KO-KORIKULAM

Aku rasa mereka yang ada anak, tak kiralah sekolah rendah ker, menengah ker akan sibuk jugak dengan anak-anak untuk sediakan peralatan dan uniform "KOKO" kat sekolah. Bergantung pada pasukan beruniform apa yang dia orang join. Ada Kadet Polis, Putri Islam, Pandu Putri, Kadet Tentera, Pengakap dan bla bla bla. Aku pun sibuk jugak, sebab tahun ni tahun pertama Aran join pasukan beruniform. Dan Aran telah pilih untuk join Pengakap, sama macam abang Hilman dia. Biasalah adik adik ni selalu terikut dengan pilihan abang. Sebab tu orang yang lebih dewasa kena jadi baik sebagai contoh untuk yang kecik. Hari Selasa malam Rabu yang lepas aku sibuk ler duk me'round' Sg. Buloh carik Topi pengakapnyer. Jumpa topi tapi tak ada lencana, terpaksalah jugak panjat The Store nak carik lain. Nasib baik ada banyak stok. Balik umah, sibuk lak menjahit lencana kat Topi ... aku pakai mesin jer, senang beb!



Bagus gak dia masuk pengakap, sebab aku tak yah beli uniform dia. Hanya beli skarf dengan topi jer. Baju pakai abang punya ... baju abang masa Tahun 3 hari tu. Dah siap abahnyer jahit semua lencana kat baju 3 tahun yang dulu. Aku memang lemah sikit bab menjahit lencana pakai tangan nih. Nasib baik elok lagi bajunyer. Walaupun ada besar sikit kat badan Aran, biasa lah abang dia kan debab. Abang Hilman lak untuk tahun ni tak yah pakai baju seragam ni lagi, sebab dia dah boleh pakai T-Shirt pengakap dengan skarf dan topi. Selamat lagi aku, tak yah beli baju baru dan jahit lencana baru ... heheheh suker sangat sangat. Teruja sungguh Aran dapat pakai uniform ni, siap lompat-lompat gumbira dan teruja. So Aran .... selamat berKOKO ;D



p/s : Sori sayang ... sebab sudi pakai baju second hand ;D

8 comments:

anymz said...

assalam chik,anak2 akak semuanya pakai baju second hand..erkk..anak2 yg bawah tu lah..abg jadi pengakap,akak paksa adik pun jadi pengakap..senang sikit keje kita..
hehe

My Life My World said...

Wa'alaikumusalam Kak Anim ... heheheh lawak lah akak nih. Serupa lah kita, cuma saya tak yah nak paksa ... yang kecik just 'Go with the Flow' dengan abang dan kakak. Bukan uniform jer kak, T-Shirt kat rumah yang kecik tu pun diperturunkan kat adik-adik ... hehehehe ... save budget ;D

Yan said...

bz ye.. kedai akak, kalau hari selasa je sure ramai mak bapak mencari baju koko..meriahh...

Dr. Rodzila Rodi said...

salam akak..
sama la mcm sy dulu..
eh..abg2 sy semua pakai baju pengakap keturunan..tapi sy pakai baju puteri islam kazen sy..org susah kak..
baju putih..lagi senang..
aan pun jenis tak demanding okla..dia nmpk sgt cute..
baik baju 2nd hand sbb bkn pakai hari2 pun...hihi

My Life My World said...

Yan - Buzy lah jugak. Eh! Yan ada kedai baju ek ... kat mana, kat mana. Seronoknyer ada business sendiri. Memang meriah kalau penuh kedai, anak nyer sorang jer nak kena beli, turun satu rumah nak tolong carik kan. Hehehehe ....

My Life My World said...

Dr. Rodzila Rodi - Wa'alaikumusalam Zila :) Abang abang Zila pun pakai baju turun temurun yer... hehehe... ingatkan akak jer buang benda cenggitu.

Kalau puteri Islam baju tetap putih, kain dan tudung warna pink. Baju dengan tudung tu boleh rolling buat pergi kenduri kawin lak kan, kau cuma kena beli baju pink jer, yang sewaktu dengan tudung dengan kain... hehehe :D

Fadzli Amir said...

Saye dulu masuk PBSM..pakai baju sekolah je..hehhee

My Life My World said...

Fadzli Amir - untung aaa tak yah beli uniform. Ni mesti cita cita nak jadi Pak Doktor kan kan kan ;) budak PBSM selalu cita cita nak jadi Doktor, tak caya tanya Dr. Zila ... hehehehe