Wednesday, December 1, 2010

KEBAB VERSI ORANG MALAS

Orang malas tu macam aku bukan korang ... nak makan kebab tapi malas nak buat yang macam betul-betul jual kat kedai. Memandangkan sekarang ni cuti sekolah, jadi aku ada banyak masa pagi sebelum ke opis. Sebab tak perlu gosok baju anak dan tak perlu hanto ke sekolah. Jadi sarapan musim cuti ni selalu ler berat-berat macam goreng mee, nasi goreng, nasi lemak, mee kuah. Selalu nyer aku goreng nugget, buat burger, hotdog atau sandwich jer. Aku ngaku memang tak pandai masak, takat anak aku tak sakit perut dan cirit birit tu kira dah okay lah kan ... hehehehe. So kawan-kawan tengok ler macam mana kebab versi orang malas ni yer. Malu sebenonyer kat Kak Anim dari mykitchen.blogspot.com dengan Kak Ida dari 1001resepi.blogspot.com yang memang Sifu memasak ni kan. Tapi hentam jer lah ... sila-sila perhatikan resepi step-by-step yang tak semenggah nih yer ;D


Bahan-bahan yang diperlukan adalah
Selabu Bawang,
2 Biji Ubi Kentang,
Daging Kisar
dan Sepeket rempah kari.



Dan juga sepeket Roti Paratha tak kisah ler jenama apa pun
sebab roti jenis ni ada poket boleh isi isi filling
Nak cerita nih, kat gambo tu punyerlah tebal isi dhal dia
bila yang betul nyer tak tebal macam tu pun ... hampeh.
Tapi tak per lah tak tebal pun sebab aku nak isi dengan benda lain kan.
Kalau pakai roti Arab pun boleh gak, asalkan roti tu ada poket :)


Bawang potong Dadu
Kentang Potong Dadu
Serbuk kari kasi campur sikit air dan asam jawa yer.
Macam nak buat isi karipap ler lebih kurang tapi tak cukup syarat ;D
Lepas tu serbuk kari ni kasi mandi kat daging ... biar dia meresap


Tumis bawang kasik wangi
Masuk Daging yang di mandikan dengan rempah kari tadi
Lepas tu letak Kentang
Letak Air sikit ... perlahankan api
Kacau ler sikit-sikit, tak mo kasik hangit


Masak sampai kering yer puan-puan
Jangan lupa letak garam secukup rasa :)
Lepas tu boleh ditutup api nyer


Aran tak sempat-sempat nak makan dengan Roti Paratha
Roti Gardenia pun boleh ler
Kes lapar tak leh nak tahan ler ni


Then Roti Paratha tu masak ikut instruction kat plastik tu
Bila dah cantik masak nyer, di potong dua yer
Lepas tu boleh ler dimasukkan isi
Macam gambar kat atas tu ... boleh ler dimakan selepas itu

p/s : Kak Anim, jangan gelakkan saya yer ... saya ni budak baru belajar
hehehehe ...

8 comments:

mohdandmeriam said...

salam Ros..hehe resepi orang malas,bagi makcik itu resepi orang rajin sebab kalau malas tak buat langsung.Makcik nak tirulah resepi mudah macam ni..makcik yg tak suka duk kat dapur lama2 rasanya resepi ni bagus untuk makcik kan..

My Life My World said...

mohdandmeriam - Salam Makcik Meriam :)

Ini resepi orang malas yang kelaparan, malas nak masak tapi nak makan yang best ajer ... hehehehe. Mak Cik nanti tiru kasik tahu hasilnyer yer. Modified lah sikit, kasik lagi menarik dan sedap ;D

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

laaaa...senang jer nak buatnya..

tak pernah buat lagi kebab-mebab ni kak.. Tak terfikir pulak.


inti tu boleh buat inti karipap jugak tu !

My Life My World said...

azrina03.07 - Salam Reen :)

Akak jer panggil kebab, orang lain panggil roti canai ada isi kut. Suka-suka ati akak jer letak nama ...hikhikhik

Iya Reen, isi nyer boleh buat karipap. Tapi percaya tak, akak tak pandai buat karipap, especially yang kelim kat tepi tu... Fail !!!

azieazah said...

Wahh senang jer rupanya ek...? (Maklum dok jemu buat inti karipap hari-hari).

Inti tu mungkin boleh juga dibuat samosa tu, kan? Beli kulit popia yg segera tu, then goreng. kan?

Harus dicuba, sebab bila ada daging cincang, pasti sedap punyaaa...

My Life My World said...

azieazah - Akak mesti pejam mata pun dah boleh buat inti karipap tu kan... hehehehe. Banyak boleh buat dengan inti ni. Macam idea akak tu, not bad. Nanti nak buat lah ;D Thanks akak.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak...

saya memang pandai buat karipap tapi pakai mould ...hehehehe...

senang !

Madam Sooyaree said...

ok le tu.. saya sarapan cereal saje, hahahaha